Keystone logo
McMaster University Faculty of Humanities Хонс. Бацхелор оф Артс ин Лингвистика
McMaster University Faculty of Humanities

Хонс. Бацхелор оф Артс ин Лингвистика

Hamilton, Канада

4 Years

Engleski

Redovne studije

Request application deadline

05 Sep 2024

Request tuition fees

Na kampusu

Uvod

Да ли сте се икад запитали колико језика се говори у свету? Да ли вас заинтригира како деца почињу да стичу језик или како можемо да научимо машине да разумеју људски језик? Ако је то случај, размислите о проучавању лингвистике.

Лингвистика је научно проучавање људског језика - његове структуре, порекла и еволуције и употребе у друштву. Дисциплина је организована у различитим областима као што је фонетика - проучавање звукова говора; фонологија - проучавање узорка звука; морфологија - проучавање формирања речи; синтакса - проучавање формирања реченица; и семантика - проучавање значења.

Лингвисти истражују историјску лингвистику - како су језици постали такви какви јесу; социолингвистика - однос језика и друштва; типологија - универзална својства језика; психолингвистика - како разумемо, производимо и стичемо језик; примењена лингвистика - подучавање језика и превођење; форензичка лингвистика - језик и закон; и рачунска лингвистика - рачунарска обрада људског језика.

Проучавањем лингвистике схватићете како људи стичу језик, како функционишу језик и комуникација и како ефикасније подучавати и учити стране језике. Такође ћете побољшати сопствене вештине комуникације, као и своју способност да анализирате информације и критички размишљате.

Студенти у програму могу се одлучити да се концентришу на теоријску или примењену лингвистику. Они који се фокусирају на примењену лингвистику могу да похађају курсеве који воде ка сертификовању ТЕСЛ-а (Подучавање енглеског језика као другог језика) који укључује учионицу.

Пикабаи / Пекел

124312_pexels-photo-267669.jpeg

Овај програм је дизајниран за студенте који се концентришу на научно проучавање језика (фонологија, морфологија, синтакса, семантика, итд.). Студенти би требало да разговарају са саветничким одељењем за језикословље да би утврдили који су језички избори најприкладнији за њихове академске и професионалне циљеве.

Каријере за магистре из лингвистике и когнитивне науке о језику

Програми лингвистике и когнитивне науке језика окупљају снаге хуманистичког образовања (критичке, аналитичке и вештине решавања проблема праћене снажним комуникацијским вештинама) и практичне вештине типичне за науку (ригорозно лабораторијско искуство, искуство у програмирању, експериментално и статистичке вештине). Овај врхунски сет вештина прати дубинско знање о језичким структурама, њиховом функционисању и њиховим бихејвиоралним и неуролошким размишљањима. Овакав јединствени пакет вештина пружа широкој лествици каријера, коју успешно истражују недавно дипломирани студенти.

Неки примери укључују:

 • Говорна и језичка патологија и аудиологија.
 • Настава (подучавање енглеског као другог језика, подучавање и учење страних језика, образовање, описмењавање).
 • Обрада / рачунање природним језиком.
 • Развој софтвера за игре, образовање, индустрију.
 • Превод / тумачење
 • Стране службе / дипломатија.
 • Новинарство.
 • Закон.
 • Посао.
 • Туристичка индустрија.
 • Обавештајна служба (ЦСЕ).
 • Психолошке науке.
 • Очување језика и језички теренски рад.

Укратко, наши матуранти су добро припремљени за свет који се брзо мења и глобализован.

O školi

Pitanja