Keystone logo
© Vladimir Sigut
Faculty of Humanities, Charles University

Faculty of Humanities, Charles University

Faculty of Humanities, Charles University

Uvod

Првобитно основан као Институт за либерално образовање Универзитета Цхарлес, Филозофски факултет Универзитета Цхарлес стекао је пуну академску аутономију 2000. године. Основан је како би пружао студијске програме на нивоима првоступника, магистра и доктора наука који раније нису били доступни на универзитету .

Под вођством декана професора др Јана Сокола, бившег министра образовања и кандидата за председника Чешке Републике 2003. године, школа је развила неколико прогресивних програма који су одговарали на важне транзиционе потребе.

Темељ његовог рада је Бацхелор програм за слободне и хуманистичке науке , нудећи студентима до сада невиђени индивидуални избор у избору предмета у теоријским и примењеним уметностима филозофије, историје, друштвених наука и језика.

Посебне карактеристике, истраживање, занимљиви пројекти:

Три су главна подручја академског истраживања на Филозофском факултету: филозофија, антропологија и примењене друштвене науке. Истраживање филозофије усмерено је на две области: Феноменологију и Семиотику . Повезана поља истраживања укључују међусобне односе акције, креативности и реторике у областима као што су етика или политика, али такође и у филозофији уметности и естетике.

Подручје интердисциплинарних друштвених наука укључује социологију знања, институција и организација, родне студије, студије цивилног друштва и цивилног сектора, студије управљања и надзора у организацијама које пружају негу.

Подручје истраживања антропологије састоји се од културне, социјалне и историјске антропологије. Срж овог поља академског истраживања чине облици људског понашања и (друштвеног) деловања и сазнања, не само у погледу њихових типолошких опредељења (у смислу процеса хоминизације), већ и у погледу њихових историјских, културних, социјалних, генерацијске и групне контингенције и варијабилности.

Филозофски факултет је недавно укључен у 5 међународних истраживачких и развојних пројеката, и то Образовање за демократско интеркултурално грађанство + (ЕДИЦ +) (Ерасмус +: КА2, Сарадња и иновације за добре праксе 2016-2019), Чешко-норвешки истраживачки програм, Норвешка гранта , 2015-2017), Нове заједнице тумачења: контексти, стратегије и процеси религијске трансформације у касној средњовековној и рано модерној Европи (Ацтион ЦОСТ, 2013-2017), Јачање способности Европљана успостављањем европске мреже писмености (Ацтион ЦОСТ , 2014-2018) и Нев Материалисм: Мрежна европска стипендија на тему „Како је ствар битна (Ацтион ЦОСТ, 2014-2018).

Удружење студената Филозофског факултета организовало је много занимљивих активности: програм „Будди“ за међународне студенте, филмски клуб, Фестивал хуманости и солидарности и Енциклопедија миграција.

Lokacije

  • Prague

    Pátkova 2137/5, 18200, Prague

Pitanja