Keystone logo
Чешка Република

Studija Diplomirani u Чешка Република 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  405
 • Udeo komunalnih usluga

  94
 • Internet pretplata

  22
 • Lokalni prevoz

  21

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  7
 • Bioskopska karta

  8
 • Pinta lokalnog piva

  2

Zahtevi za vizu

 1. Kratkoročna viza - za boravak do 90 dana
 2. Dugoročna viza - za boravak preko 90 dana.
 3. Dugoročna boravišna dozvola za studije - za studente koji dolaze na period duži od jedne godine.

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza

Cena i valuta

CZK 2500

Trenutna naknada za vizu za studentsku vizu za Češku Republiku iznosi 2.500 CZK (oko 98 EUR). Naknada može biti podložna promeni.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Studentima iz zemalja EU/EEA i Švajcarske nije potrebna viza za studiranje u Češkoj. Studenti EU imaju, međutim, dužnost izveštavanja nakon dolaska ako je predviđeni boravak u Češkoj duži od 30 dana. U ovoj situaciji, u roku od 30 dana od ulaska u Češku, morate da prijavite svoje prisustvo Upravi spoljne policije.

Studenti iz zemalja izvan EU moraju se prijaviti za studentsku vizu.

Gde možete napraviti aplikaciju?

Ambasada/Konzulat Češke Republike

Prijavite se za studentsku vizu u ambasadi/konzulatu Češke Republike u vašoj zemlji prebivališta.

Sajt:https://www.mzv.cz/jnp/en/diplomatic_missions/czech_missions_abroad/index.html

Kako napraviti aplikaciju?

Prvo ćete morati da budete primljeni u obrazovnu ustanovu u Češkoj Republici. Škola/program mora biti akreditovan od strane Ministarstva prosvete, omladine i sporta Češke Republike. Ako nije akreditovan, onda morate da podnesete zahtev za vizu u druge svrhe.

Prvi put vize moraju se podneti (i dobiti) pre njihovog dolaska u Češku Republiku - zabranjeno je putovanje u Češku bez nje

Sledeći dokumenti su uglavnom potrebni za dobijanje studentske vize ili boravišne dozvole:

 • prijavni obrazac
 • pismo prihvatanja za studije
 • važeći pasoš i pasoš fotografije
 • dokaz o finansijskim sredstvima za boravak (npr. U obliku izvoda iz bankovnog računa ili potvrde da je korisnik bespovratnih sredstava)
 • potvrda garantovanog smeštaja
 • važeće međunarodno zdravstveno osiguranje
 • sažetak iz Registra krivične evidencije

Svi dokumenti (osim putne isprave i izvoda iz banke) moraju biti na češkom jeziku. Prevodi na češki jezik moraju biti zvanično verifikovani.

Prilikom podnošenja prijave može se obaviti intervju sa podnosiocem zahteva. Pismeni zapis intervjua može biti deo prijave. Zapis će biti zapisan na češkom jeziku, a potpisiće ga podnosilac prijave i službenik konzulata koji će voditi intervju. U slučaju da ne razumete češki, možete povesti prevodioca sa sobom da prevede pisani zapis.

Kada treba da se prijavite?

Ceo postupak dobijanja vize za studijske svrhe može trajati i do 60—90 dana, pa se preporučuje da se za vizu podnese mnogo unapred.

Dugoročna viza traje do 6 meseci. Proširenja se mogu napraviti. Dugoročna boravišna dozvola za potrebe studija važi godinu dana.

Vreme obrade

90 Days

Mogućnosti za rad

Ne postoje ograničenja u zapošljavanju studenata koji dolaze iz zemalja EU ili EEA. Nije potrebna radna dozvola i ovi radnici imaju isti pravni status kao i državljani Češke Republike.

Studenti izvan EU/EEA dužni su da dobiju dozvolu za zapošljavanje. Međutim, postoje neki izuzeci:

 • im nije potrebna dozvola za zapošljavanje u slučaju da obavljaju aktivnosti na teritoriji Češke Republike u okviru razmene pripravništva za studente i mlade diplomce iz visokoškolskih ustanova
 • im nije potrebna dozvola za zapošljavanje ako su studenti do 26 godina i ne rade više od 7 uzastopnih kalendarskih dana ili ukupno 30 dana u kalendarskoj godini
 • im nije potrebna dozvola za zapošljavanje ako su stekli srednje ili tercijarno stručno obrazovanje ili tercijarno stručno obrazovanje u konzervatoriju prema Češkom Zakonu o obrazovanju.

U drugim slučajevima, potrebno je da podnesete zahtev za dozvolu za zapošljavanje. Može se podneti lično ili od strane drugog lica na osnovu pismenog punomoćja u bilo kojoj lokalno odgovarajućoj regionalnoj kancelariji Javne službe za zapošljavanje. Izdata dozvola podleže administrativnoj taksi od 500 CZK.

Sati nedeljno

0

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.