Keystone logo
Ирска

Studija Diplomirani u Ирска 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  833
 • Udeo komunalnih usluga

  70
 • Internet pretplata

  49
 • Lokalni prevoz

  100

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  9
 • Bioskopska karta

  12
 • Pinta lokalnog piva

  6

Zahtevi za vizu

 • C studijska viza - Ako želite da studirate u Irskoj manje od 3 meseca
 • D studijska viza - Ako vaš kurs traje duže od 3 meseca

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza (C studijska viza; D studijska viza)

Cena i valuta

Naknade za irske studentske vize variraju u zavisnosti od vaše zemlje porekla. Standardne naknade za obradu zahteva za vizu su 60 evra (80 USD) za jednokratnu vizu i 100 evra (135 USD) za vizu za višestruki ulazak.

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Ako ste državljanin EU ili EEA (uključujući Island, Norvešku i Lihtenštajn), ne treba vam studentska viza za Irsku da biste studirali u Irskoj. Postoji niz drugih zemalja koje ne zahtevaju irske studentske vize ili ulazne vize i one su navedene ovde: http://www.citizensinformation.ie/en/moving_country/moving_to_ireland/coming_to_live_in_ireland/visa_requirements_for_entering_ireland.html

Za građane zemalja izvan EEA koji dolaze na studij u Irskoj, oni moraju biti upisani na redovni kurs u okviru programa diplome (za visoko obrazovanje) ili Jezik i ne-diplomski program Irske.

Bez obzira da li vam je potrebna studentska viza za Irsku ili ne, ako ste student iz zemlje koja nije EEA, morate se prijaviti službeniku za imigraciju po ulasku u Irsku da biste dobili dozvolu za ulazak. To morate učiniti u okrugu u kojem nameravate da živite.

Imajte na umu: Irska nije članica Šengenskog sporazuma. Stoga ćete i dalje morati da podnesete zahtev za irsku vizu čak i ako imate vizu za zemlju Šengena.

Gde možete napraviti aplikaciju?

AVATS online objekat

Zahtev za vizu morate podneti putem interneta pomoću AVATS mrežnog objekta. Internet sredstvo za podnošenje zahteva za vizu dostupno je širom sveta i moraju ga koristiti svi podnosioci zahteva.

Sajt:https://www.visas.inis.gov.ie/avats/OnlineHome.aspx

Kako napraviti aplikaciju?

Morate se prijaviti na mreži za vizu. Kada završite proces online prijave, morate slediti uputstva na sažetom obrascu za prijavu koji kreira online sistem. Sažeti obrazac će sadržati informacije o tome gde treba da podnesete prateću dokumentaciju. Obrazac sažetka, koji morate odštampati, potpisati i datum, mora biti dostavljen uz vašu prateću dokumentaciju.

Uz zahtev za vizu moraćete da dostavite sledeće (potrebni su originalni dokumenti i moraju biti na engleskom jeziku ili u pratnji overenog prevoda):

 • Pismo o prihvatanju priznate škole/fakulteta/univerziteta u Irskoj kojim se potvrđuje da ste primljeni na kursu studija. Ovaj kurs studija mora biti puno radno vreme (u trajanju od akademske godine) i imati najmanje 15 sati nedeljno vreme studija.
 • Dokaz o vašoj akademskoj sposobnosti da nastavite izabrani kurs preko engleskog jezika (osim ako se ne radi o kursu engleskog jezika).
 • Dokaz da su naknade za kurs plaćene u celosti.
 • Dokaz da imate dovoljno sredstava (7.000€) da se održite za početni deo boravka.
 • Dokaz da vi ili sponzor imate pristup najmanje 7.000 evra za svaku narednu godinu studija, pored naknada za kurs za svaku od tih godina.
 • Dokaz da imate privatno zdravstveno osiguranje.
 • Objašnjenje bilo kakvih praznina u vašoj obrazovnoj istoriji.
 • Potvrda da se nameravate vratiti u svoju zemlju stalnog boravka kada napustite Irsku.

Kada treba da se prijavite?

Možete se prijaviti za studijsku vizu do 3 meseca pre datuma putovanja u Irsku. Moraćete da podnesete zahtev za studentsku vizu najmanje nekoliko meseci pre putovanja u Irsku.

Studenti iz zemlje koja nije EEA koji nameravaju da studiraju u Irskoj duže od 3 meseca moraju se registrovati, nakon što stignu, kod lokalnog imigracionog službenika za okrug u kojem žive. Njihov pasoš će biti odobren uslovima i vremenskim periodom za koji imaju dozvolu da ostanu. Studenti kojima nije potrebna viza moraju imati 3,000 evra kada se prvi put registruju.

Imajte na umu da irska studentska viza ne dozvoljava automatski više ulaska u zemlju. Ako mislite da ćete morati da napustite zemlju i vratite se tokom studija, moraćete da podnesete zahtev za vizu za ponovni ulazak.

Vreme obrade

3 Months

Mogućnosti za rad

Ako pohađate kurs na Privremenoj listi prihvatljivih programa (ILEP), na pasošu ćete imati pečat broj 2 kada se registrujete kod lokalnog službenika za imigraciju. Biće vam dozvoljeno da se zaposlite u trajanju do 20 sati honorarnog rada nedeljno u roku ili do 40 sati nedeljno tokom perioda odmora na fakultetu, odnosno od juna do septembra i od 15. decembra do 15. januara.

Ako ne pohađate takav kurs, nećete imati pravo da se bavite honorarnim radom ili se bavite bilo kojim poslom ili profesijom. Tada ćete dobiti pečat broj 2A na pasošu.

Sati nedeljno

20

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Neki od razloga zbog kojih studentska viza za Irsku može biti uskraćena su sledeći:

 • Ako nema dovoljno sredstava za pokrivanje celokupne posete/studije u Irskoj.
 • Ako predložena studija nije imala logičan put.
 • Ako postoje nedoslednosti, pogrešne informacije ili lažni dokumenti.