Keystone logo
Хрватска

Studija Diplomirani u Хрватска 2024

Promenite valutu

Osnovni mesečni troškovi života

 • Iznajmljivanje u zajedničkom stanu

  269
 • Udeo komunalnih usluga

  52
 • Internet pretplata

  24
 • Lokalni prevoz

  44

Uzorak životnog stila

 • Fast food combo

  7
 • Bioskopska karta

  6
 • Pinta lokalnog piva

  3

Zahtevi za vizu

Koju vrstu vize vam treba?

Ime vize

Studentska viza (Viza C) /Studentska boravišna dozvola

Cena i valuta

HRK 500

Prijava za dozvolu za privremeni boravak u svrhu studiranja iznosi 500 kuna (oko 65 EUR).

Međunarodni studenti koji primaju grant Ministarstva nauke, obrazovanja i sporta RH i Agencije za mobilnost i programe EU oslobođeni su ove naknade, ali treba da plate troškove izdavanja boravišne kartice u iznosu od 240,00 HRK (oko 35,00 EUR) i carinski pečat od 20,00 HRK (oko 3,00 EUR).

Ko može da podnese zahtev za vizu?

Međunarodni studenti koji žele studirati u Hrvatskoj moraju podnijeti zahtjev za dozvolu privremenog boravka ako je njihov boravak u Hrvatskoj duži od 90 dana.

Građanima Evropske unije nije potrebna viza. Međutim, potreban je pasoš i lična karta. Za sve ostale potrebna je viza, koja se može dobiti od najbližeg hrvatskog konzulata.

Informacije o državama koje podliježu vizi mogu se naći na internet stranici Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske: http://www.mvep.hr/en/consular-information/visas/visa-requirements-overview/

Gde možete napraviti aplikaciju?

Diplomatska misija ili konzulat Republike Hrvatske

Zahtev za vizu (Viza C) mora se podneti diplomatskoj misiji ili konzulatu Republike Hrvatske u matičnoj zemlji stranog državljanina. Zahtev za vizu može se podneti lično ili putem e-maila.

Sajt:

Kako napraviti aplikaciju?

Kandidati moraju popuniti obrazac za prijavu za vizu (Viza C) i dostaviti ga zajedno sa potrebnim dokumentima hrvatskoj ambasadi ili konzulatu u mjestu prebivališta. Kandidati mogu podneti prijavu putem e-pošte ili lično.

Sledeći dokumenti moraju biti dostavljeni:

 • Jednobojna fotografija 35k45 mm
 • Važeći pasoš i fotokopija pasoša (državljani izvan EU) ili lične karte (građani EU)
 • Dokaz o osiguranom stanovanju (npr. pismeni dokaz o obezbeđenom smeštaju u studentskom domu ili zakup stana i dokaz o vlasništvu stanodavca stana za studente u privatnom smeštaju). Imajte na umu da po dolasku u Hrvatsku, u roku od 48 sati, morate da registrujete svoju adresu u Kancelariji za strance u lokalnoj policijskoj upravi. Ako boravite u hotelu ili studentskom domu, vaša adresa će se automatski registrovati.
 • Dokaz o zdravstvenom osiguranju
 • Dokaz o dovoljnim sredstvima da se izdržavamo: stipendija ili dokaz o pristupu finansijama u iznosu od najmanje 1.000 kuna mesečno tokom 12 meseci. Dokaz o dobijanju stipendije izdaje pravno lice koje daje stipendiju, a dokaz o finansijama izdaje banka u obliku izvoda iz banke.
 • Dokaz o prijemu u visokoškolsku ustanovu u Hrvatskoj pisan na hrvatskom jeziku.

Kada treba da se prijavite?

Studenti koji podnose prijavu diplomatskoj misiji ili konzulatu Republike Hrvatske u svojoj matičnoj zemlji trebalo bi da to učine pre zakazanog dolaska u Hrvatsku. Uobičajena procedura može trajati tri meseca ili duže (uključujući i vreme potrebno da se svi potrebni dokumenti prevedu na hrvatski jezik). Postoji i brza opcija za rukovanje aplikacijom i studenti to mogu zatražiti u diplomatskoj misiji ili konzulatu, u kom slučaju plaćaju veću naknadu.

Dozvola za privremeni boravak obično se izdaje u trajanju od jedne godine ili za vreme trajanja akademske godine.

Vreme obrade

3 Months

Mogućnosti za rad

Svi redovni studenti na hrvatskim visokoškolskim ustanovama mogu se prijaviti za povremeni studentski rad. Isto važi i za međunarodne studente.

U Hrvatskoj zapošljavanjem redovnih studenata rukovodi Studentski servisni centar (Student Services) koji ima podružnice u svim univerzitetskim gradovima i drugde.

Međunarodni studenti koji pohađaju kratke studijske programe (studenti na razmeni, gostujući studenti) moraju da provere kod visokoškolske ustanove na koju se prijavljuju da li im je dozvoljen povremeni studentski rad preko studentskog servisnog centra i pod kojim uslovima.

Ako je međunarodnom studentu dozvoljen povremeni studentski rad preko Studentskog servisnog centra, ona/on se može prijaviti lično dolaskom u Studentski servisni centar i popunjavanjem obrasca.

Sati nedeljno

0

Zašto vam je potrebna ova vrsta vize?

Vaš zahtev za vizu može biti odbijen ako niste u mogućnosti da pokažete dokaz o potrebnim sredstvima ili ako dostavite netačne ili nepotpune dokumente.