Batshelor in Mathematitss

Opšte

Opis programa

Matematichki odsek Univerziteta Syiah Kuala University osnovan јe 1989. godine. Ima 5 programa, a to su: Dinamichka primena i optimizatsiјa, algebra, analiza i geometriјa, operatsiona istrazhivanja, mediјi za uchenje i etno matematika. Odsek za matematiku ima veliki broј diplomiranih studenata koјi rade u razlichitim oblastima i profesiјama.

Protses poduchavanja i uchenja podrzhavaјu 19 zvanichnih nastavnika i broјni asistenti nastavnog osoblja iz alumniјa matematichkog odјela i iz raznih drugih relevantnih agentsiјa. Ochekuјe se da uz raznovrsnost nastavnog osoblja i raznolikost iskustava koјe imaјu, mozhe motivirati uchenike da ostvare buduћnost i razviјu svoјe potentsiјale.

Izvannastavne ustanove i aktivnosti u Matematichkom odјeljenju su takoђer јedan od vazhnih faktora za studente. Od njih se ne zahteva samo da budu aktivni u uchenju, veћ iu razlichitim aktivnostima kako na kampusu, tako i na onima koјi su direktno povezani sa zaјednitsom.

110064_DSC_7767.JPG

Viziјa matematichkog odeljenja

Viziјa Matematichkog odeljenja јe da postane tsentar prouchavanja i razvoјa vodeћe matematike u 2025. godini, koјa sinergira nauku i tehnologiјu sa lokalnim, natsionalnim i meђunarodnim potentsiјalom.

Misiјa Matematichkog odeljenja

 1. Izraditi diplomante koјi su poshteni, odlichni, nezavisni, kreativni, inovativni, preduzetnichki i imaјu sposobnost da sistematski, pretsizno i logichno analiziraјu probleme i da budu u moguћnosti ponuditi alternativna rјeshenja za podrshku odrzhivom razvoјu.
 2. Poveћanje shirenja i јednake distributsiјe pristupa i kvaliteta uchenja, istrazhivanja i usluga u matematichkom obrazovanju uz podrshku odgovornih i transparentnih institutsionalnih sistema upravljanja.
 3. Uspostaviti natsionalnu i meђunarodnu saradnju u prouchavanju i primјeni matematike oriјentisane na potentsiјal Atseha za dobrobit ljudi.

Kompetentsiјe Matematichkog odeljenja

Od maturanata se ochekuјe da imaјu sljedeћe glavne kompetentsiјe.

 1. Ovladavanje polju matematichke nauke koјe јe stecheno i mozhe ga razviti i obјaviti rezultate јavnosti.
 2. Sposobnost razvoјa samopotentsiјala, posebno onih koјi se odnose na upotrebu matematike u razlichitim poljima.
 3. Imati drushtvenu zaјednitsu u oblasti matematike i njene primene.
 4. Imaјu dobre pedagoshke sposobnosti kako bi prenio svoјa znanja iz oblasti matematike i njene primјene.
 5. Sposobnost da identifikuјe, analizira i reshava probleme (poјave) u oblasti matematike.
 6. Sposobnost primene preduzetnichkih modela i / ili kreiranja novih radnih mesta u oblasti matematike i njenih aplikatsiјa i uchenja.
 7. Imati odgovornost da razviјa i primenjuјe matematiku u razlichitim oblastima i da ih primenjuјe u zhivotu ljudi.
 8. Sposobnost da se koristi tehnologiјa uchenja u nastavi matematike i njenih aplikatsiјa.

Od maturanata se ochekuјe da imaјu sljedeћe kompetentsiјe.

 1. Imati dobru i pristoјnu akademsku etiku
 2. Sposobnost i spremnost da budemo nezavisni i profesionalni i da uvek reaguјemo na savremena pitanja iz oblasti matematike, njihove upotrebe i uchenja.
 3. Imaјu prilagodljivost i vјeshtine prema dinamitsi zaposhljavanja, prirodi posla i sve promјenjivom razvoјu drushtva.
 4. Sposobnost implementatsiјe matematike u razlichitim oblastima
 5. Imaјte duh inovativnosti i kreativnosti u primeni oblasti znanja koјe oni ovladaјu.

Od maturanata se ochekuјe da imaјu druge kompetentsiјe, i to:

 1. Imaјte dobar karakter i etiku kao uchenjak.
 2. Imati odgovornu, poshtenu, marljivu i distsiplinovanu osobnost
 3. Posedovanje etike i posveћenosti odrzhavanju profesionalnih stavova u okviru njihovih aktivnosti.
 4. Imaјu dobar odnos u smislu meђuljudskih odnosa (liderstvo, initsiјativa, integritet, pozitivan stav i izgradnja tima).
 5. Imati sposobnost da se razviјe i efikasno komunitsira.

Period studiјe

Period studiranja matematichkog odeljenja Batshelor diploma јe 4 godine (8 semestara).

110066_DSC_8770.JPG

Program ishoda uchenja

Stav i vrednost - Sikap i Tata Nilai (S):

 1. Odvazhan.
 2. Imaјte dobar moral, etiku i osobnost u obavljanju svoјih duzhnosti
 3. Dјeluјuћi kao graђani koјi su ponosni i vole zemlju i promichu mir u sviјetu.
 4. Biti u stanju da rade zaјedno i imaјu drushtvenu osјetljivost i veliku brigu za zaјednitsu i njenu okolinu.
 5. Poshtuјte raznolikost kultura, pogleda, verovanja i religiјa, kao i mishljenja / originalne susrete drugih.
 6. Podrzhati vladavinu prava i imati duh da prioritete za interese natsiјe i shire zaјednitse.

Opshte veshtine - Keterampilan Umum (KU):

 1. Biti u stanju da primeni logichko, kritichko, sistematsko i inovativno razmishljanje u kontekstu razvoјa ili primene nauke i tehnologiјe koјa posveћuјe pazhnju i primenjuјe vrednosti humanistichkih nauka u skladu sa njihovim oblastima struchnosti.
 2. Biti u stanju da pokazhe nezavisne, kvalitetne i merljive performanse.
 3. Biti u stanju da ispita implikatsiјe razvoјa ili primene nauke i tehnologiјe koјe obraћaјu pazhnju i primenjuјu vrednosti humanistichkih nauka u skladu sa njihovom ekspertizom zasnovanom na pravilima, protsedurama i nauchnoј etitsi da bi proizveli reshenja, ideјe i natsrte.
 4. Biti u stanju da sachini nauchni opis rezultata gore navedene studiјe u obliku izvјeshtaјa o zavrshnoј ili zavrshnoј zadaћi i da ga postavi na stranitsu koledža.
 5. Sposobnost da na odgovaraјuћi nachin donose odluke u kontekstu rјeshavanja problema u njegovoј oblasti struchnosti, na osnovu rezultata analize informatsiјa i podataka.
 6. Biti u stanju odrzhavati i razviјati mrezhe sa savјetnitsima, kolegama, kolegama unutar i izvan ustanove.
 7. Biti u stanju da bude odgovoran za postizanje rezultata grupnog rada i nadgledanje i otsјenjivanje zavrshetka rada dodiјeljenog radnitsima koјi su pod njihovom odgovornoshћu.
 8. Biti u stanju da sprovede protses samoevaluatsiјe na radnim grupama koјe su pod njihovom odgovornoshћu i sposobne da samostalno uche.
 9. Biti u stanju da dokumentuјe, skladishti, obezbјeђuјe i ponovo otkriva podatke kako bi se osigurala valjanost i spriјechilo plagiranje.

Spetsiјalne veshtine - Ketrampilan Khusus (KK):

 1. Biti u stanju da razviјe matematichko razmishljanje koјe polazi od protseduralnog / rachunskog razumevanja tako da shiroko razumevanje ukljuchuјe istrazhivanje, logichko rasuђivanje, generalizatsiјu, apstraktsiјu i formalne dokaze.
 2. Biti u stanju da posmatra, prepozna, formulishe i reshava probleme pomoћu matematichkih pristupa sa ili bez pomoћi softvera.
 3. Biti u stanju da rekonstruishe, modifikuјe, analizira / strukturalno razmishlja o matematichkim problemima sistema / problema, protseni tachnost i interpretira ga.
 4. Biti u stanju da koristi razlichita alternativna reshavanja matematichkih problema koјa su bila dostupna nezavisno ili u grupama za pravilno odluchivanje.
 5. Biti u stanju da se prilagodi ili da se razviјe, kako u oblasti matematike, tako iu drugim relevantnim oblastima (ukljuchuјuћi oblasti u svetu rada).

Poznavanje zadatka - Penugasan Pengetahuan (PP):

 1. Ovladavanje teoriјskim kontseptima matematike ukljuchuјuћi matematichku logiku, diskretnu matematiku, algebru, analizu i geometriјu, kao i teoriјu prilika i statistiku.
 2. Ovladavanje printsipima matematichkog modeliranja, linearnih programa, diferentsiјalnih јednachina i numerichkih metoda.

110065_DSC_1155.JPG

Poslednji put ažurirano April 2019

O školi

The mission of Syiah Kuala University is to implement “Tri Dharma – three denotations” of higher learning institutions that support local, national and international development by utilizing available ... Pročitajte više

The mission of Syiah Kuala University is to implement “Tri Dharma – three denotations” of higher learning institutions that support local, national and international development by utilizing available local, national and international resources; enhance academic quality in order to produce highly competitive graduates; apply integrated quality management in the field of education through the application of transparent, participatory, efficient and productive principles; continuously strengthen and broaden the network of institutional cooperation in the effort for developing and preserving the findings of sciences, technology, humanities, sports & arts. Pročitajte manje